Näsans storlek

Vi hade en liten info träff på mitt jobb, det handlade om en ny högflödes näsgrimma.
Näsgrimma är den slang som man har i näsan när man får extra syrgas. Det finns också olika masker. Som vuxen finns det några storlekar på grimman, kortare piggar, där finns också grimmor som är låg- eller högflödes.Det betyder att man kan "skruva upp" mängden syrgas, ofta i liter. På mitt gamla jobb, Lungmedicin, var den vanligaste grimman på 0-8 liter. Tror jag.. hehe. Man glömer fort. Vi hade grimmor som gick till 10 också men då sa man att maske var bättre.
 
Iallafall. Häromdagen, fick vi en presentation av denna nya grimma som vi ska använda på bebisar med syrgas behov. Lätt att tejpa fast och mjuk. Kopplas så att den ger ett litet ökat tryck och att man kan använda den utan syrgas. Om barnet behöver ett liitet andningsstöd. Grimmor finns i fyra färger, det var storlekar, där man också kan ge ett begränsad max på 15 liter (tror jag.. blev lite förvirrad).
 
Ja och nu till det jag störde mig på: Man kan ordinera syrgasmängd på grund av ålder, kön och ras.
Sen sa hen igen, lite senare att det bara var att komma ihåg hur mkt syrgas som skulle ges beroende på ålder och om det är en pojke eller flicka. Kanske tog jag det ur sitt sammanhang, men kön och ras när vi pratar om syrgas?! 
 
Jag kan iaf inte tro att hen menade något annat än hen sa. MEN jag är lite nyfiken på hur näsans storlek och behov av liter/min som ska "blåsa" in i näsan kan ha något med könet att göra. För näsorna är ganska lika eller lika olika på alla bebisar. Man kan inte se någon skillnad relaterad till kön och man kan inte andas med könet, vad jag vet.
Ras tänker jag inte ens kommentera.
 
1 Melanie:

skriven

Frågade du inte? :)

Svar: Det var så mkt folk, så jag vågade inte. Lite blyg i stora grupper :-)
Jolie

2 Sigrid:

skriven

Men vad fan!!!????

3 Charlotte - Spenatmamman:

skriven

Tänkte fråga som Melanie- men synd att ingen annan frågade! Hade varit kul att veta vilka raser som behöver mer syrgas än andra :-D

4 Karin:

skriven

Synd att jag inte va där, jag hade inte orkat hålla tyst!! Att någon ens använder det ordet nu för tiden? Det finns sååå många andra sätt att uttrycka sig på. Kanske du skulle skicka ett mail till hen och fråga vad för betydelse rasen har i frågan?

Kommentera här: